BG/EN
 


  Изба “Хотул Бунар”
, е собственост на фирма “Бобова могила – 2000” ООД. Намира се в подножието на Стара Планина, в китното Горско Ново село, община Златарица.
Фирмата е собственик на 200 декара лозя, от които 180 – Каберне совиньон, Мерло и Мавруд. Двадесет декара са старо, възстановено лозе, на около 60 години, сортове Сензо и Димят. Идеята за създаване на собствени лозови масиви идва от съпруга на Стефка Линдве – Ян Ола Линдве. Семейството живее в Швеция, но е добре запознато с живота на селото. В трудните години на прехода, с безработните хора от селото, Ян Ола Линдве решава да възстанови поминъка им - лозарството, и да създаде работа за хората. В миналото тук са обработвали 1500 декара лозя. Идеята му е да инвестира в закупуването на земя и посадъчен материал, а инвестицията да остане в България. През 2000-та година мечтата му се сбъдва. Земята е закупена, лозето поетапно се засажда, ражда се и първото грозде. Той почива тук в България, работейки по своя проект. След смъртта му, в негова памет, близките му - неговата съпруга и семейството на сестра й, продължват да работят и реализират успешно проекта.

 
Лозови масиви
 
   Днес се радваме на създаденото прекрасно лозе по Европейски стандарт, разположено на два хълма с уникални имена “Хотул Бунар “ и “Бобова могила” върху пясъчно карбонатни почви, слънцегреене до 3600 градуса сумарна температура, посоки на редовете изток- запад, с прекрасен изглед към Стара планина. На 2 км от лозето, в селото, е изградена изба “Хотул Бунар”, оборудвана с всички съдове и техники за добиване на вино. Първото вино е направено през 2006 г. Добитото грозде е екологично чисто, добре подбрано и контролирано през целия път до постъпването му в избата.

 

Лозя
200 декара лозя:
180декара – Каберне совиньон, Мерло и Мавруд.
20декара - Сензо и Димят.

 

 

Изба
Виното отлежава в бъчви
от френски и американски бял дъб,
произведени във Франция.

 

 

   Практика на фирмата е виното да се прави на лозето, като се следи натовареността, зрелостта и чистотата на гроздето. Подбира се частично, по масиви, когато е достигнало добър баланс на захари, киселини и дървесина. Бере се ръчно, транспортира се до избата внимателно. Тук се рони, сортира, отделят се чепки и по съвременна технология се създава качествено регионално вино, с максимално извлечени наситеност на цвят, плътност и аромати. Виното отлежава минимум година и повече според целта, в бъчви от френски и американски бял дъб, произведени във Франция. Температурата на съхраняване е 17 градуса в специален склад на тъмно.

   Днес, ние можем с гордост да покажем пред Вас една бутикова изба от нова генерация вина с марки “Хотул Бунар “ и “Хасара” и серии към тях. Вина, с отлични вкусови качества и аромати, наситени цветове, дълги послевкуси. Вина, които се запомнят и се търсят отново.


 
 

   Имената на нашите марки вино са свързани с историята на селото. Някога тук е минавал древен римски път. До днес съществуват руините на римска крепост “Хасара”, намираща се на 200 метра от лозето. Този път слиза от лозята към Балкана и минава през разкопките на неотдавна открита църква, идентична с тази на Царевец, с фрески на образите на Калоян и Десислава. Чешмата на лозята е възстановена през 1932 г. в местността “Хотул Бунар”-турско име в превод „вода от извора”. В крепостта също е имало църква, където са се извършвали венчавки, а от там булките са се „извеждали на вода” до чешмата. При риголването на земята за лозето, са намерени три огнища на опожарени къщи и много останки от тухли и съдове, направени ръчно по много интересен начин, обработени красиво, но липсват цветове. Всичко това те кара да настръхнеш, докосвайки се до миналото на нашите предци и те вдъхновява да продължиш българското, традицията.

 

 
 
   Знаете ли че...
   В землището на с. Горско Ново село през 2002 г. е открита средновековна църква (XIII – XIV век). Църквата се намира в местността "Юртлука". През 2002 година иманяри са попаднали на историческата находка. Официалните археологически проучвания са започнали през 2004 година. Стенописите на църквата са били добре запазени и наподобявали тези на Трапезица. В северната част на преддверието на църквата е разкрит гроб на дете - предполага се че е било или на ктитора на църквата, или на заможно семейство - според археолозите. В момента разкопките и обекта са консервирани, ламарините от навеса над църквата са откраднати, а сравнително добре запазените допреди няколко години стенописи са почти заличени.
 
за винарната                      галерия                      продукти                      дегустации                      контакти

web design DIZART